Karpatka

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

Składniki na ciasto:
• 1 szklanka wody
• pół kostki masła (125 g)
• 1 szklanka mąki pszennej
• 5 jajek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na krem:
• 3 szklanki mleka
• 3/4 szklanki cukru
• 1/2 kostki masła (uwaga: jeśli lubicie bardziej maślane kremy dodajcie więcej masła)
• 1 cukier waniliowy - 16 g
• 4 łyżki mąki pszennej, z lekką 'górką' (dałam krupczatkę, uwaga: jeśli mieszkasz w UK nie dodawaj 'plain flour' - krem będzie miał szary kolor)
• 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką 'górką')
• 4 jajka


Ponadto:
• cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Najpierw masło musimy rozpuścić w garnku, potem dolać wodę, doprowadzić ją do wrzenia. Potem musimy wsypać mąkę i chwilę ucierać za pomocą miksera do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu musimy wbijać jajka i zmiksować. Potem gotową masę musimy podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Następnie jedną część ciasta rozprowadzamy na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Pieczemy je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 25 – 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!). Najlepiej jest, aby ciasto ostygło jeszcze w piekarniku, choć ja się do tego nie stosuję. W ten sam sposób należy upiec drugą część ciasta.

Teraz należy zagotować dwie szklanki mleka z cukrami i masłem. Następnie pozostałą szklankę należy zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Całość gotujemy 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.

Gorący krem wylewamy na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm – po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), potem przykrywamy drugim płatem ciasta. Całość studzimy. Na końcu ciasto wystarczy oprószyć cukrem pudrem.