Potrawka z sarny

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 60 dag udźca sarny (bez kości)
- 12 dag suszonych moreli
- 1 cebula
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 10 jagód jałowca
- sól
- 5 małych okrągłych chlebków (po 1 na osobę)

Marynata:
- 1 marchewka
- 1 cebula
- po kawałku pietruszki i selera
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 10 ziaren jałowca


Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy marynatę: kroimy warzywa w plasterki, gotujemy wraz z winem, jałowcem i pieprzem. Studzimy, łączymy z octem.
Mięso oczyszczamy z błon, płuczemy i wkładamy do ciasnego naczynia. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 2 dni do lodówki.
Zamarynowane mięso wyjmujemy z marynaty, kroimy w kostkę.
Myjemy morele, moczymy na godzinę w letniej wodzie. Następnie kroimy je w kostkę. Siekamy cebulę, szklimy na oleju. Wkładamy mięso, obsmażamy, oprószamy mąką, następnie zalewamy wywarem. Dodajemy jałowca i pieczemy, a w zasadzie dusimy przez godzinę.
Gotujemy wino, odparowujemy do połowy objętości, dodajemy do mięsa z morelami. Dusimy kwadrans. Potrawkę z sarny najlepiej jest podawać w niewielkich, wydrążonych chlebkach.