Kebab z jagnięciny

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 kg jagnięciny lub polędwicy wołowej,
4 kawałki cytryny,
sałatka (sałata, pomidory, ogórki, oliwki),
sos do sałatki, lub ugotowany ryz.

Marynata jogurtowa:
150 g naturalnego jogurtu,
4 łyżki soku cytrynowego,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku,
sól, pieprz.

Marynata cytrynowo-olejowa:
200 ml oleju,
4 łyżki soku cytrynowego,
2 cebule,
2 listki laurowe,
2 łyżeczki oregano lub tymianku,
sól, pieprz.


Sposób przygotowania:

Kroimy mięso w dwu centymetrową kosteczkę. Przekładamy do sporej miski, dodajemy jogurtu, soku cytrynowego, dolewamy oliwy, dosypujemy soli, pieprzu, majeranku i rozmarynu. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do lodówki na 3 godziny - albo na całą noc.
Osączamy mięso z marynaty i nakłuwamy na szpadki. Układamy w brytfannie. Rozgrzewamy grilla do wysokiej temperaturze. Ustawiamy mięso bezpośrednio pod grillem, pieczemy, obracając i smarując marynatą. Przyprawioną sałatkę albo ugotowany ryż rozkładamy na sporym półmisku, następnie przekładamy kebaby przybrane kawałkami cytryny.