Idealna waniliowa panna cotta z musem jagodowym

Zgłoś nadużycie
  • P1100461

Składniki:

   Na Panna Cottę:
 
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl gorącej wody
   Na mus jagodowy:
 
  • mały słoiczek jagód
  • 3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody.
Śmietanę i mleko wlewamy do garnuszka.
Dodajemy cukier, cukier waniliowy i odrobinę aromatu.
Podgrzewamy cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zagotować, a gdy zacznie śmietanka wrzeć to ściągamy z ognia.
Dodajemy ciepłej żelatyny i mieszamy.
Przelewamy do filiżanek, pucharków, foremek, czy czegokolwiek, co nam nada fajny kształt.
Zostawiamy do ostudzenia, po czym wstawiamy na 5 godzin do lodówki do stężenia.
Najlepiej jest zostawić deser na noc w lodówce.
Jagody blendujemy na mus i podgrzewamy na małym ogniu z cukrem, aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
Jak mus zacznie się gotować, to jest gotowy i można go ściągnąć z palnika.
Żeby wyjąć deser z filiżanki/pucharka najlepiej na momencik umieścić go w gorącej wodzie.
Jeśli nie chce odejść, brzeg lekko można przejechać nożem.
Dekorujemy musem i owocami.