Aromatyczne smażone kartofle

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Na porcję dla 4 osób:
500 g kartofli
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy
1 czerwona cebula
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2-1 łyżeczka proszku chilli
3/4 łyżeczki soli
czarny pieprz


Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinkach. Gotujemy, by nie były zbyt miękkie - i obieramy. Kroimy na centymetrowe kosteczki. Obieramy cebule i kroimy. Rozgrzewamy olej w garnku i smażymy na nim gorczycę, aż zacznie nam trzeszczeć. Dodajemy cebuli i smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wsypujemy do garnka kurkumę, proszek chilli, pieprz i sól - i mieszamy.
Przekładamy do garnka ziemniaki i łączymy z przyprawami, smażymy kolejne 5 minut. Podajemy na gorąco - jako samodzielne danie albo dodatek do dań mięsnych.