Drążone ziemniaki z rusztu z farszem z wędzonego sera i ziół

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Główne:
4 duże ugotowane ziemniaki
100 g wędzonego sera
4 gałązki świeżego tymianku
1 gałązka rozmarynu
4 gałązki natki pietruszki
1 szklanka śmietanki kremówki
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
masło do smarowania

Pozostałe:
1 bagietka
1 kostka masła
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka bazylii
2 filety anchovis
1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Ścinamy ziemniaki na mniej więcej 2/3 wysokości i usuwamy środek (robimy drążenie).
Kroimy ser w drobną kostkę i mieszamy z posiekanymi wcześniej ziołami - przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Ser z ziołami nakładamy do wydrążonych ziemniaków i przykrywamy odciętym wierzchem, kapeluszem.
Bierzemy folię aluminiową i smarujemy ją masłem - a następnie posypujemy masło solą.
W folię zawijamy szczelnie ziemniaki i pieczemy bezpośrednio na węgielkach w grillu.

Sos do ziemniaków: Do śmietanki dodajemy pieprzu, soli i cytrynowego soku. Mieszamy, odstawiamy do zgęstnienia.
Po upieczeniu, odwijamy ziemniaki z folii. Nacinamy delikatnie na krzyż.
Nakładamy śmietaną.

Bagietka z oliwkami&czosnkiem: Miksujemy natkę pietruszki, anchovis, bazylię, doprawiamy do smaku, dodajemy masła - i miksujemy na jednolitą masę.
Osobno miksujemy oliwki, czosnek i zioła wraz z oliwą z oliwek - to nasz sos do bagietki, z którą podajemy ziemniaki. Bagietkę nacinamy, smarujemy nacięcia oliwkowym miksem, zawijamy w folię - i tak przygotowane bagietki smażymy na ruszcie.