Grzyby smażone w cieście

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Grzyby:
kapelusze suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków

Ciasto naleśnikowe:
0,5 l mleka
jajko
łyżka oleju
tyle łyżek mąki, by ciasto miało konsystencję śmietanki
sól, pieprz
olej do smażenia
+opcjonalnie: posiekany szczypiorek, zmielony wędzony boczek, tarty oscypek


Sposób przygotowania:

Za pomocą miksera przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych składników. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem - i odstawiamy ciasto do lodówki. Do ciasta opcjonalnie możemy dodać posiekanego szczypiorku, zmielonego boczku albo tartego oscypka.  Moczymy grzyby w wodzie. Gdy są już miękkie, odsączamy je trochę. Moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują na gorąco.