Surówka wiosenna 2
Zgłoś nadużycieSkładniki:
4 marchewki, 2 zielone ogórki, pęczek rzodkiewek, 2 cebulki dymki (bez szczypiorku), pół pęczka koperku, 2 łyżki pestek słonecznika.
Sos jogurtowy: kubek odtłuszczonego jogurtu lub kefiru, sok z cytryny, drobno zmielony biały pieprz, sól, odrobina cukru
Sposób przygotowania:
Myjemy i osączamy warzywa. Ogórki myjemy i nie obrane kroimy w słupki. Rzodkiewki kroimy w krążki, marchew ścieramy na tarce albo kroimy w bardzo drobne słupki. Obraną cebulę siekamy. Mieszamy jogurt z sokiem z cytryny, dodajemy do smaku soli, pieprzu, cukru opcjonalnie. Na dużym talerzu układamy warzywa, polewamy jogurtowym sosem, dekorujemy gałązkami koperku. Posypujemy pestkami słonecznika.