Czerwona pasta curry

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

5 dużych czerwonych papryczek chilli
kawałek korzenia imbiru (ok. 2,5 cm)
2 łodygi trawy cytrynowej
6-8 ząbków czosnku
3 szalotki
1 łyżeczka (5 ml) zmielonych nasion kolendry
1 łyżeczka (5 ml) zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka (5 ml) pasty z krewetek (blachan)
2 łyżeczki (10 ml) sproszkowanej słodkiej papryki
½ łyżeczki (2,5 ml) kurkumy
1 łyżeczka (5 ml) soli
1 łyżka (15 ml) oleju słonecznikowego


Sposób przygotowania:

Siekamy papryczkę chilli i imbir. Usuwamy najtwardsze liście cytrynowej trawy - zostawiając tylko miękki środek i siekamy go. Dodajemy posiekany czosnek i cebulki szalotki. Wrzucamy wymienione składniki do malaksera - dodajemy pozostałe wymienione przyprawy - i miksujemy na gładziutką pastę.