hummus z mango
Zgłoś nadużycieSkładniki:
200 g ugotowanej ciecierzycy
3/4 średniego mango
2 łyżeczki pasty tahini
2 "plasterki" papryczki chili
1 ząbek czosnku
szczypta suszonej kolendry
oliwa z oliwek
zimna woda
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę namaczamy kilka godzin wcześniej w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej - ta skraca czas konieczny do ugotowania cieciorki. Najlepiej zostawić ją do moczenia na noc.
- Ciecierzycę dotujemy 1-2 godziny z łyżeczką soli, aż będzie miękka. Powinna "rozpływać się" pod palcami. Odcedzamy i odstawiamy na kilkanaście minut od ostygnięcia.
- Mango obieramy i kroimy w kostkę. Blendujemy na papkę.
- Ciecierzycę blendujemy na papkę dolewając zimnej wody. Dodajemy tahinę, drobno siekany czosnek, papryczkę chili, kolendrę i dwie łyżki oliwy z oliwek. Blendujemy.
- Dodajemy do masy rozdrobnione mango i dokładnie mieszamy. Nasz hummus jest gotowy!