Tiramisu kawowe

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

50 dag serka mascarpone
3 jaja
2 łyżki cukru
łyżka miodu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki koniaku lub rumu
25 dag podłużnych lub okrągłych biszkoptów


Sposób przygotowania:

Na wstępie do rozpuszczonej w dwóch szklankach gorącej wody, a następnie ostudzonej kawy dolewamy odrobinę alkoholu. Następnie za pomocą robota kuchennego ucieramy żółtka z miodem na puszystą masę, potem mieszamy z serkiem i sztywną pianą z białek.

Teraz spód płytkiej salaterki wykładamy ciastkami w taki sposób, aby dokładnie przykryły dno naczynia (otworki wypełniamy okruchami). Starannie nasączamy biszkopty ponczem kawowym (można to również zrobić jeszcze przed włożeniem ich do salaterki). Następnie ciastka pokrywamy równo połową kremu, posypujemy niewielką ilością kakao, a potem układamy drugą warstwę ciastek, które nasączamy w reszcie kawy. Potem przykrywamy je kolejną warstwą kremu i znowu posypujemy kakao. Deser wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby ładnie stężał.