Bezowy tort hiszpański

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

Na ciasto:
8 białek
20 dag (niepełna szklanka) cukru kryształu
20 dag (1 szklanka) cukru pudru
papier do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru


Na krem:
2 szklanki śmietanki kremowej
10 dag ( 1/2 szklanki) cukru pudru
1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
1 łyżeczka żelatyny
25 dag owoców lub konfitury


Sposób przygotowania:

Na wstępie przygotowujemy trzy jednakowej wielkości tortownice. Wszystkie wykładamy papierem do pieczenia, który uprzednio był wysmarowany tłuszczem. Teraz przyszła kolej na utworzenie bezowych krążków. Najpierw ubijamy pianę z białek za pomocą robota kuchennego, dodając stopniowo cukier kryształ. Gdy piana będzie już sztywna, mieszamy ją z cukrem pudrem, następnie wykładamy do tortownicy i pieczemy w lekko rozgrzanym piekarniku przy nieco uchylonych drzwiczkach przez około 12 godzin.

Jeśli nie posiadamy trzech tortownic, bezowe krążki możemy kolejno piec w tej samej tortownicy. Zajmie nam to jedynie więcej czasu.

Alternatywą jest pieczenie małych krążków bezowych, połączenie ich z kremem w celu uformowania z całości tortu.

Przygotowanie kremu:

Najpierw za pomocą miksera ubijamy śmietanę z odrobiną cukru, przesianą wanilią lub cukrem waniliowym. Pod sam koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną w trzech łyżkach wody żelatynę. Tort musimy przełożyć kremem, pamiętając o starannym wykończeniu boków. Wierzch tortu możemy ozdobić resztą kremu i świeżymi owocami. Gdy tort jest już gotowy, odstawiamy go na około 2 godziny, aby krem stężał. Tort bezowy jest również świetny z masą kawową.