Kurczak w zielonym curry

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 pierś kurczaka (ok. 300g)
4 łyżki mleka kokosowego
3 łyżki zielonej pasty curry
3 łyżki cukru palmowego
3 łyżki sosu rybnego
1 szklanka liści bazylii
3 łyżki tajskiego słodkiego sosu chili
1 szklanka oleju do smażenia


Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka tniemy w cienkie plasterki. Niekoniecznie muszą być równe i regularne.
Połową bazylii mieszamy z sosem chilli. Rozgrzewamy na głębokiej patelni (wok) szklankę oleju, wrzucamy bazylię, smażymy pół minuty aż stanie się brązowa. Wyjmujemy na papierowy ręcznik.
Do czystej patelni wlewamy kokosowe mleko. Grzejemy lekko na średnim ogniu, dodajemy pasty curry i mieszamy. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż zacznie zmieniać kolor. Dodajemy sosu rybnego, cukru. Mieszamy, aż kurczak całkowicie się usmaży. Dodajemy resztę bazylii i smażymy kolejne pół minuty. Przekładamy danie na talerz, sypiemy usmażoną wcześniej bazylią. Serwujemy z ryżem.