Kurczak mughlai

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego
4 ząbki czosnku, obrane
2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki suszonego Chili
4 łyżki stołowe mielonych migdałów
½ szklanki wody
5 ziaren kardamonu, startego
1 laska cynamonu, przełamana wpół
2 liście laurowe
4 goździki
¼ szklanki oleju
Ok. 1,3 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części
2 cebule, posiekane
1 kubek greckiego jogurtu
1 szklanka bulionu z kury
½ szklanki śmietany kremówki
½ szklanki rodzynek sułtańskich
1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)
1 łyżka stołowa cukru
1 łyżeczka soli
¾ szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybrania


Sposób przygotowania:

Wkładamy czosnek, kmin, chilli, imbir i kolendrę do miksera - albo traktujemy je siłą naszych mięśni w moździerzu. Dodajemy później mielone migdały i wodę - i miksujemy raz jeszcze. Odstawiamy mieszankę na bok. Na większej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na patelnię kawałki kurczaka, nie za dużo od razu, ponieważ wszystkie kawałeczki powinny się obsmażyć z każdej strony. Kiedy kurczak jest przygotowany, przekładamy go do innego naczynia. Przyprawy wymienione w przepisie i cebulę przekładamy na nasz olej z kurczaka. Gotujemy, mieszając aż wszystko będzie miękkie i cebulka stanie się lekko brązowa. Wlewamy pastę zmiksowaną wcześniej i gotujemy na patelni. Dodajemy jogurtu i mieszamy, by zrobił nam się sos. Dalej dolewamy bulionu, śmietanki kremówki i rodzynki. Przysmażonego wcześniej kurczaka wkładamy z powrotem na patelnię i sypiemy mieszanką garam masala, solą i cukrem. Przykrywamy - i gotujemy. Na nie za dużym ogniu, przez około 20 minut. Sprawdzamy, czy mięsko dobrze nam się ugotowało - jeśli tak, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia... albo podajemy gościom. Przed podaniem, posypujemy wierzch potrawy płatkami migdałowymi.