Dieta optymalna dr Kwaśniewskiego

Źródło: sxc.hu

Jednym z bardziej radykalnych i kontrowersyjnych sposobów na stracenie wagi ciała jest ten opracowany przez doktora Jana Kwaśniewskiego. Podstawą diety jest wyzbycie się jak największej ilości produktów bogatych w węglowodany oraz uznanie za najważniejsze tych, które są bogate w tłuszcze (zwłaszcza zwierzęce). Białko musi być ograniczone do małych ilości (przede wszystkim w późniejszych fazach). Odpowiednie proporcje w spożywanym pokarmie powinny wyglądać w taki sposób, że na każde 3 gramy tłuszczu powinien przypadać jeden gram białka i 0,8 grama węglowodanów. Warto zatem sprawdzać skład produktów, aby uniknąć tych, które mają w sobie za dużo wypełniaczy, takich jak skrobia. Ścisły zakaz spożywania chleba, makaronu, kasz, cukru, owoców jest niezwykle trudny do przestrzegania (zwłaszcza na początku) przez osoby bardzo do nich przyzwyczajone. Inni zaś mogą nie być w stanie przemóc się do niezwykłej ilości tłuszczu zawartego w mięsach, śmietanie i produktach smażonych na smalcu. W przepisach dotyczących diety optymalnej możemy znaleźć przykłady produktów, które zastępują pieczywo, takie jak pieczywo chrupkie, maca itp., lecz w radykalnych odmianach tej diety ich również się unika.

Kontrowersje dotyczące tej diety (oprócz dziwacznego jadłospisu) skupiają się aspektach komplikacji dla organizmu. Większość lekarzy i komisji zdrowotnych zarzuca diecie wysoką szkodliwość, jednak jej zwolennicy odpierają ataki badaniami o odmiennych wynikach. Prawdopodobnie przy jej stosowaniu istnieje zwiększone ryzyko zachorowań na miażdżycę i hipercholesterolemię.

Ilość posiłków może wynosić trzy dziennie, podobnie jak podczas normalnego trybu żywienia. Niektórzy jednak zalecają podzielić dzienną rację żywieniową na trzy małe posiłki i jeden większy, który stanowi obiad. Składnikami przykładowego śniadania lub kolacji mogą być: ugotowane na twardo jajka z majonezem, parówki, kiełbasa, ser żółty, wątróbka.

Dania główne najczęściej składają się z tłustego mięsa i zup na nim bazujących. Wielokrotnie można spotkać sugestie dotyczące małych ilości frytek lub placków ziemniaczanych, smażonych na smalcu.