Diabelski kurczak

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:


1 średni kurczak
3 łyżki masła
3 łyżki ostrej musztardy (najlepiej Dijon)
3 kromki czerstwego chleba tostowego
2 cebule dymki
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki octu winnego (najlepiej estragonowego)
1 kostka bulionu z kury Knorr
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Wycinamy z kurczaka mięso z piersi oraz udek. Większe kawałki mięsa - kroimy na połówki. Układamy w żaroodpornej foremce, solimy, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Jeśli masz grill w piekarniku - ustaw tą opcję. Mięso pieczemy po 5 minut z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy sos. Zaczynamy od skrojenia cebuli w niewielką kosteczkę. Rozpuszczamy kostkę bulionową w połowie szklanki wody. Masło rozpuszczamy na patelni, podsmażamy cebulę, by była szklista. Wlewamy winny ocet, wino, bulion - do zeszklonej cebuli. Mieszamy i gotujemy na sporym ogniu 7 minut. Sos powinien nam zgęstnieć - wówczas przelewamy go do sosjerki. Mielimy w mikserze czerstwe pieczywo. Wyciągamy kawałki mięsa z piekarnika. Smarujemy kawałki ostrą musztardą z każdej strony i obtaczamy w bułce. Mięso wkładamy ponownie do piekarnika na 3-4 minuty. Skórka powinna zrobić się złotawa, razem z panierką. Po wyjęciu, dekorujemy na przykład szczypiorkiem przewiązanym przez każdy kawałek.