Dewolaje z koperkiem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



4 piersi z kurczaka, jajko, 2/3 szklanki bułki tartej, 1/4 szklanki mąki pszennej, sól, pieprz, 2 łyżeczki masła, łyżeczka świeżego lub suszonego koperku, olej do smażenia
   


Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mącimy jajko z solą, pieprzem, na jednym talerzu – a na drugi wysypujemy mąkę. Na trzeci – bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej.
Na filet z kurczaka układamy pół łyżeczki masła i pół łyżeczki kopru. Zwijamy filet w rulonik, lekko zaciskamy jego końce. Obtaczamy najpierw w mące, potem zanurzamy w jajku i znowu obtaczamy – tym razem w tartej bułce. Przygotowane w taki sposób mięso smażymy na patelni  każdej strony, tak długo aż panierka będzie miała złocisty kolor. Wyjmujemy i układamy na półmisku. Podajemy z frytkami, surówką z jabłka i marchewki.