Ciasto kukurydziane z Meksyku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

- 8 puszek kukurydzy
- 6 jajek
- 1 puszka skondensowanego mleka (niesłodzonego)
- 20 dag masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło i mąka do formy

 


Sposób przygotowania:

Kukurydzę osączamy, miksujemy z mlekiem i dodatkiem cynamonu. Ubijamy żółtka z cukrem - a białka na pianę. Masło topimy na patelni i studzimy. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Kukurydzę mieszamy najpierw z żółtkami i masłem, potem z mąką z proszkiem. Na koniec - delikatnie łączymy wszystko z pianą z białek. Przekładamy masę do natłuszczonej formy, wysypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach, 45 minut.