Curry z wołowiny

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

50 dag chudej wołowiny krzyżowej
1 czerwona papryka
1 duży bakłażan
1 zielona papryka
4 łyżki oleju Kujawskiego
1 łyżka drobno posiekanej trawy cytrynowej
1 szklanka mięsnego wywaru
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
kilka listków świeżej bazylii


Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy w grubą kostkę. Wołowinę - w wąskie paski. Przesmażamy ją na mocno nagrzanym oleju. Po pięciu minutach dodajemy paprykę, bakłażan, doprawiamy solą oraz cytrynową trawą i smażymy kolejne 10 minut, ciągle mieszając. Wlewamy rosół, sok cytrynowy, sos sojowy, dodajemy cukru. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut. Na koniec posypujemy listkami bazylii i posypujemy wiórkami kokosowymi.