Tortille kukurydziane z mięsnym nadzieniem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

30 dag mąki kukurydzianej
15 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 filiżanka zimnej wody
sól

Farsz do tortilli:
25 dag drobno posiekanego mięsa z gotowanego lub pieczonego kurczaka
1 cebulka
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy
1 mała ostra papryczka
po szczypcie kminku i majeranku


Sposób przygotowania:

Z obydwu rodzajów mąki - kukurydzianej i pszennej - z dodatkiem miękkiego masła oraz wody, zagniatamy gładkie ciasto. Gładkie oznacza elastyczne i lśniące. Dzielimy ciasto na kawałki, odstawiamy na 10 minut, a następnie rozwałkowujemy na placki - i smażymy na suchej patelni, lub patelni przeciągniętej kawałkiem słoniny. Tłuszczu nie może być za dużo.
Tortille powinny być elastyczne - muszą łatwo się zwijać, więc nie mogą być zbyt grube.
Farsz przygotowujemy następująco: kroimy drobniutko mięso, kroimy cebulę w kostkę i smażymy. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy posiekanej drobno papryki.
Zalewamy całość winem i dusimy. Płyn powinien niemalże całkowicie odparować. Na koniec dodajemy koncentratu pomidorowego i przyprawiamy. Farsz można też doprawić jogurtem lub śmietaną.
Na tortille układamy farsz - jeszcze gorący - zwijamy je w rulon i układamy na talerzach.