Brandade czyli zapiekanka ziemniaczana z dorsza

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

4 ładne filety z dorsza
4 duże ładne ziemniaki
1 łodyżka tymianku
1 liść laurowy
3 ząbki czosnku
1/2 filiżanki oliwy extravergine
1/2 pęczka natki pietruszki
1 filiżanka tłustego mleka
1 bagietka na grzanki
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:


Obieramy ziemniaki, gotujemy w wodzie z solą. Do drugiego garnka wlewamy wodę, wrzucamy listek laurowy i gałązkę tymianku. Gotujemy w tym dorsza przez sześć minut. Wyjmujemy mięso, odsączamy, rozdrabniamy na małe kawałeczki. Usuwamy ości. Siekamy czosnek, wrzucamy na zimną patelnię z oliwą. Rozgrzewamy tłuszcz - czosnek nie powinien się zarumienić. Dodajemy kawałki dorsza, mieszamy. Siekamy pietruszkę.
Ziemniaki odcedzamy, miażdżymy na puree. Przekładamy je na patelnię z dorszem, wlewamy mleko. Posypujemy pieprzem, solą, mieszamy, a przed końcem podgrzewania dodajemy posiekaną pietruszkę. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do dobrze rozgrzanego pieca. Wyjmujemy, gdy górna warstwa stanie się złocista i powstanie nam skorupka na górze. Kroimy bagietkę, robimy z niej grzanki i podajemy z zapiekanką.