Słynna zapiekanka francuska czyli hachis parmentier

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 łyżki oliwy
25 g masła
1 starta marchewka
2 posiekane ząbki czosnku
1 posiekana cebula
1 posiekana szalotka
500 g wołowego mięsa mielonego
1 mini kostka przyprawowa Smażona cebula Knorr
1 kg tłuczonych ugotowanych ziemniaków
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka śmietany 36%
200 ml mleka
2 szczypty startej gałki muszkatołowej
pieprz i sól
100 g startego sera gruyere


Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę oraz masło. Dodajemy startej marchewki i smażymy dwie minuty. Dodajemy czosnek, cebulę, szalotkę, smażymy dwie minuty. Dodajemy mięso, smażmy pięć minut mieszając cały czas widelcem. Doprawiamy pieprzem, mini kostką, mieszamy, przekładamy do przezroczystej formy do zapiekania. W dużej misce mieszamy ziemniaki z rozpuszczonym masłem, śmietaną, mlekiem, gałką, solą, pieprzem. Układamy ziemniaki na mięsie, równamy szpatułką, posypujemy serem. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na ostatnie pięć minut pieczenia włączamy opcję grilla w piekarniku, by całość ładnie się zarumieniła.