Z bakłażana

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

 

Bakłażan (ok. 50 dag), 2 czerwone cebule, 2 łyżki uprażonych pestek dyni, kilka zielonych oliwek bez pestek, 2 łyżki posiekanej rzeżuchy lub natki pietruszki, 3 łyżki oleju, sok z cytryny, cukier, pieprz, sól

 

 

 

 

 


Sposób przygotowania:

Obieramy umyty bakłażan ze skórki. Kroimy w plasterki, oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny. Następnie osączamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny, olejem. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, siekaną rzeżuchę albo natkę pietruszki. Mieszamy, dodajemy soli, cukru, pieprzu, posypujemy siekanymi pestkami dyni i dekorujemy oliwkami. Podajemy do dań mięsnych.