Owoce morza z pastą curry

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

• 4 przegrzebki
• 4 duże krewetki lub 6 mniejszych
• 12 muli
• 1/2 czerwonej papryki
• 1 łyżka żółtej pasty curry
• 1 mała puszka mleczka kokosowego
• sos rybny do smaku
• cukier trzcinowy do smaku
• zielone liście np. rukwii wodnej czy bazylii
• dodatek do dania: biały, długi ryż, ugotowany na parze


Sposób przygotowania:

Owoce morza myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Paprykę kroimy w paski. Podgrzewam odrobinę oliwy w woku. Dodajemy pasty curry, mieszamy, chwilę smażymy razem. Zacznie uwalniać się specyficzny aromat przypraw. Dodajemy owoce morza, paprykę, szybko i krótko smażymy na dużym ogniu. Dodajemy mleko kokosowe, przykrywamy wok, gotujemy. Jak mule się otworzą, dodajemy trochę sosu rybnego i cukru trzcinowego do smaku. Potrawa powinna mieć kremową konsystencję. Powinna być pikantna, o słodko-słonym smaku. Dodajemy bazylii albo wodnej rukwi do potrawy - oraz do dekoracji.