Deser czekoladowy

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

125 g miękkiego masła
Ok. 280 g gorzkiej czekolady, połamanej
3 łyżki stołowe złotego syropu lub ¼ szklanki syropu kukurydzianego
Ok. 225 g herbatników
2 szklanki mini pianek
2 łyżeczki cukru pudru


Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy czekoladę i syrop kukurydziany. Czekolada też ma się rozpuścić. Pół szklanki mieszanki odlewamy i odstawiamy na bok. Rozgniatamy herbatniki na okruszki różnej wielkości. Wrzucamy do mieszanki z roztopioną czekoladą, dodajemy tam też pianki. Wlewamy wszystko do foliowej formy i wygładzamy masę. Polewamy połową szklanki rozpuszczonej wcześniej czekolady.
Zostawiamy w lodówce na dwie godziny - albo na całą noc. Całość tniemy na 24 kawałki, posypujemy cukrem pudrem.