Baba piaskowa

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:


1 szklanka mąki pszennej;
1 szklanka mąki ziemniaczanej;
1 szklanka cukru pudru;
15 dag masła (margaryny);
2 jajka;
½ szklanki mleka;
½ opakowania proszku do pieczenia;
Sól
Cukier wanilinowy;
Tarta bułka;
Tłuszcz do wysmarowania formy


Sposób przygotowania:


Masło ucieramy w makutrze, by powstał nam krem. Ucierając, dodajemy na zmianę cukru pudru i jajka. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dolewamy mleko, nadal ucierając i doprawiamy szczyptą soli. Smarujemy formę do pieczenia masłem albo margaryną i posypujemy tartą bułką. Formę napełniamy ciastem, wstawiamy do średnio rozgrzanego piekarnika, 180-200 stopni na godzinę. Po wyjęciu z pieca, zostawiamy aż wystygnie. Wyjmujemy z formy, lukrujemy albo oblewamy polewą, lub posypujemy cukrem pudrem.