Buraczki w talarki

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

½ kg czerwonych buraków
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki wody
2 łyżki rodzynek
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
pęczek rukoli
sól
pieprz
+
1 cebula
1 szklanka słodkiej śmietany 36%


Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy i kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy je na liściach rukoli. Wodę należy zagotować z octem i dodać do niej rodzynki, poczekać aż spęcznieją. Następnie dolewamy oliwy i soku z cytryny. Buraki oprószamy solą i pieprzem, a następnie polewamy je winegretem z rodzynkami. Możemy dodać też posiekaną i podsmażoną cebulę + szklankę słodkiej śmietany. Gotujemy te składniki razem i podajemy na ciepło z buraczkami.