Krewetki po senegalsku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 2 duże awokado
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 główka sałaty
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub fasoli 'czarne oczko'
- sól
- 1 pomidor
- 1 łyżka posiekanej białej cebuli
- 1 jajko na twardo
- kawałek papryki peperoni
- oczyszczone i ugotowane krewetki - najlepiej tygrysie
- natka lub kiełki słonecznika


Sposób przygotowania:

W miseczce rozgniatamy widelcem miąższ z awokado z sokiem cytrynowym oraz jogurtem. Jeżeli nie chcemy, by pasta nam ściemniała, najlepszym trickiem jest dodanie do niej pestek z awokado. Sałatę rwiemy na kawałki i przekładamy na półmisek. W środku układamy ugorowaną ciecierzycę i lekko solimy. Na niej układamy 4 łyżki pasty z awokado, a obok sałatkę z pomidora i cebuli pokrojonych na drobno. Z drugiej strony układamy pokrojone na w plastry jajko ugotowane na twardo - i ostrą paprykę. Na środku umieszczamy krewetki, dekorujemy kiełkami słonecznika albo natką pietruszki. Resztę pasty z awokado podajemy oddzielnie.