Jaja sadzone na śmietanie

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

4-6 jajek
2 szklanki śmietany 30%
pęczek koperku (zimą suszony lub natka pietruszki)
sól
pieprz
puree ziemniaczane:
½ kg ziemniaków
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany
sól
+gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

Na sporą patelnię wylewamy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy przez kilka minut, tak by nam trochę odparowała, zredukowała się. Wbijamy jajka, tak jakbyśmy przygotowywali jajka sadzone. Solimy i przyprawiamy dla smaku pieprzem, gotujemy, a w zasadzie dusimy tak długo, aż białko jaj całkowicie się zetnie. Żółtko powinno natomiast zostać płynne. Na koniec dodajemy koperek posiekany na drobno albo natką pietruszki, również posiekaną. Ziemniaki gotujemy na miękko. Miażdżymy je tłuczkiem, widelcem - albo innym patentem jaki mamy w domu - dodając do ziemniaków masło, śmietankę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku solą - i gotowe.