Placki ziemniaczane z majerankiem i tymiankiem bez dodatku mąki

Zgłoś nadużycie
  • P1100502

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 jajo
  • sól do smaku
  • pieprz
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Przełożyć na sito, aby ściekła z nich cała woda, następnie przełożyć do miski.
Cebulę obrać i zetrzeć również na tarce, następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy zioła: majeranek i tymianek.
Na koniec wbijamy jajo i mieszamy na gładką masę.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub tak jak u mnie - z sosem czosnkowym.