Klopsiki gotowane w jarzynach

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

125 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 kawałek bułki zwykłej namoczonej w wodzie
1 szczypta przyprawy do mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
1/2 cebulki małej
1 szczypta pieprzu ziołowego
1 kostka bulionowa
1 marchewka
1 seler mały


Sposób przygotowania:

Mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną w wodzie bułką, z bułką tartą, przyprawą do mielonego mięsa (możemy pominąć), dodajemy ziołowego pieprzu, pokrojonego drobniutko czosnku i cebulki.
Z mięsnej masy formujemy nie zbyt duże kuleczki. Klopsiki gotujemy we wrzącej wodzie z bulionem. Następnie dorzucamy warzywa starte na tarce o dużych oczkach i gotujemy do miękkości. Podajemy jako zupę - z bulionem - albo odcedzamy i podajemy jako klopsiki, z warzywami razem.