Kurczak limonkowy z salsą

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka (ok. ½ kg)
sok z 3 limonek
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonego kminku
¼ łyżeczki soli morskiej
salsa:
3 pomidory
½ awokado
½ cebuli
1 mała ostra papryka
świeża kolendra


Sposób przygotowania:

Wkładamy naszego kurczaka do plastikowego worka, takiego zamykanego. Mieszamy w misce sok z limonki, kminek, sól, oliwę. Wlewamy naszą marynatę (zostawiamy około 3 łyżek) do worka, zamykamy i obracamy, by marynata pokryła całe mięso. Umieszczamy je w lodówce na minimum godzinę.
Kurczaka włożyć do zamykanego plastikowego worka. W miseczce wymieszać sok z limonki, oliwę, kminek i sól. Marynatę wlać do worka z kurczakiem (zostawiając 2 łyżki), zamknąć i obrócić w rękach kilka razy - tak, by marynata pokryła całe mięso. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Do pozostałej części marynaty, wrzucamy pokrojone w kostkę: awokado, pomidory, cebulę i dodajemy posiekanej kolendry i papryczki. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Kurczaka pieczemy na grillu przez minimum 5 minut z każdej strony. Podajemy z salsą.