Chrzanica

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

20 dag białej kiełbasy surowej
5 dag wędzonego boczku wieprzowego bez kości
2 -4 suszone podgrzybki
1 litr wywaru warzywnego ,może być kostka
4 całe jaja kurze ,ugotowane na twardo
3 - 4 ząbki czosnku
2 łyżki świeżo utartego chrzanu
100 mililitrów gęstej śmietany18 %
suszony majeranek
biała sól, pieprz czarny mielony

Zakwas :
10 dag mąki żytniej razowej, czerstwa skórka razowego chleba ,0,5 litra ciepłej wody


Sposób przygotowania:

Aby przygotować zakwas: mieszamy mąkę z ciepłą wodą, przelewamy do kamionkowego naczynia i na górę kładziemy razową skórkę. Przykrywamy i odstawiamy na kilka dni (3-4) w ciepłe miejsce, do ukiszenia.
Moczymy grzyby. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy go na patelni, bez dodatku tłuszczu. Obieramy czosnek. Do garnka wlewamy warzywny bulion, wkładamy umytą kiełbasę, gotujemy na niewielkim ogniu 10 minut. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy ukiszony żur do kiełbasy. Dodajemy "utopionego" boczku, dorzucamy czosnek, namoczone wcześniej grzyby razem z wodą z moczenia, majeranek, pieprz, sól. Gotujemy razem około 15 minut. Doprawiamy do smaku. Wyjmujemy kiełbasę i kroimy w plastry. Do barszczu dodajemy chrzanu, śmietany i mieszamy. Podgrzewamy mocno - ale już nie doprowadzamy do wrzenia. Do każdej porcji wkładamy po kilka plastrów kiełbasy oraz ćwiartki jaja.