Chleb / Pieczywo
-
W wysokiej szklance z drożdży, ciepłej wody, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy…
szpinak + chili: alternatywne pieczywo
-
Chleb wkładamy do tostera. Bekon smażymy na patelni, następnie na tej samej patelni smażymy jajko…
Śniadaniowy tost
-
Bułkę kroimy i opiekamy z obu stron. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.…
Bruschetta z Pomidorami
-
Moczymy chleb w mleku, aż będzie miękki. Odciskamy. Mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni…
Kotlety z chleba
-
Bułkę przekrojoną wzdłuż smarujemy masą powstałą z utarcia wymienionych składników. Składamy i wrzucamy do mocno…
Grzanki ziołowo-serowe
-
Fasolę gotujemy w osolonej wodzie. Albo używamy fasoli z puszki. Wystudzoną, łączymy z pozostałymi składnikami,…
Pasta pomidorowa z fasoli mung
-
Rozgniatamy pasztet i łączymy z łyżką musztardy. Dodajemy żółty ser, dwie łyżki siekanej…
Pasta pasztetowa z musztardą i żółtym serem
-
Boczek, kiełbasę i cebulę mielimy razem, doprawiamy, dodajemy musztardy - i mamy coś na kształt…
Pasta mięsna kanapkowa
-
Ser ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Wędlinę siekamy drobno, jaja kroimy i rozcieramy widelcem.…
Pasta kolorowa
-
Rozdrabniamy widelcem jajka na masę. Dodajemy masło, musztardę, sól, pieprz. Mieszamy, by uzyskać jednolitą masę.
Pasta kanapkowa jajeczna:
-
Gotujemy jajka na twardo. Kroimy drobno cebulkę, białą albo czerwoną - albo oba rodzaje. Kroimy…
Pasta jajeczna
-
Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę. Miąższ rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem cytrynowym. Jedno jajko obieramy ze skorupki,…
Pasta kanapkowa z awokado
-
Ścieramy na tarce ser, kiełbasę, ogórki. Mieszamy dodając soli, pieprzu, majonezu do smaku.…
Pasta kanapkowa z żółtego sera i kiełbasy
-
Gotujemy jajka na twardo. Obieramy, studzimy, siekamy. Mieszamy z twarożkiem. Dodajemy umytą i siekaną dymkę…
Pasta jajeczna z twarożkiem
-
Ścieramy umyte korzenie chrzanu. Jajka gotujemy na twardo, siekamy. Ucieramy z chrzanem oraz śmietaną i…
Pasta chrzanowa
-
Obieramy cebulę, siekamy. Rozcieramy z resztą składników. Lepsze niż gotowy serek z cebulą!
Cebulowa pasta
-
W dużej misce rozpuść drożdże w odrobinie ciepłej wody. Dodaj łyżkę oliwy. Dodaj kolejne ziarna,…
orientalny chlebek owsiany
-
Tarta z kremem Pâtissière i śliwkami
-
Zakwas z mąki żytniej
-
Chleb pszenno- żytni
-
Ścieramy ser na tarce o dużych oczkach. Do miski ze startym serem dolewamy mleka. Rozkładamy…
Croque Monsieur – Chrup-pan
-
Mieszamy składniki na jednolitą masę, nakładamy porcję pasty na każdy krążek chleba.
Pumpernikiel z zieloną pastą
-
Bułeczki Drożdżowe z Nadzieniem Serowym
-
Chleb smarujemy serem i dżemem. Na górę kładziemy drugą kromkę.
Węgierska kanapka
-
Wsypujemy do miski mąkę ryżową. Dolewamy do niej powoli wody i mieszamy. Ciasto ugniatamy tak,…
Mitarashi Dango
-
Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy kilka łyżeczek ciepłej wody, mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na…
Bułeczki na parze Man – Tou
-
Na stolnicy łączymy mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą, dodając też soli. Stopniowo dodajemy tłuszcz i…
Tortille
-
Drożdże wymieszajcie z cukrem aż staną się płynne. Mąkę połączcie z olejem i solą. Wlejcie…
Bułeczki śniadaniowe
-
Kruszymy drożdże, wrzucamy je do miseczki. Łączymy z odrobiną cukru, dolewamy 100 mililitrów mleka, następnie…
Buchty – bułeczki drożdżowe z nadzieniem
-
Kolejno wymienione składniki: mąka, drożdże, cukier, woda, oliwa - wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie.…
Chlebek czosnkowy