Czarna fasola z chipsami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

 

- 40 dag czarnej fasoli (może być też czerwona)
- 1 cebula
- 10 dag białego sera
- 4 łyżki smalcu ze skwarkami
- 1 łyżka soli
- 1 opakowanie chipsów kukurydzianych

 


Sposób przygotowania:


Myjemy fasolę na sitku pod bieżącą wodą. Zalewamy ośmioma szklankami zimnej wody i odstawiamy na całą noc. Napęcznieje wówczas. Gotujemy w tej samej wodzie przez godzinę, aż fasola będzie miękka. W czasie gotowania zwracamy uwagę, aby cały czas fasola była przykryta wodą - jeśli jest jej za mało, dolewamy. Odcedzamy fasolę, wywar zachowujemy. Na patelni topimy smalec ze skwarkami. Dodajemy rozgniecioną wcześniej fasolę i wlewamy wywar, aż powstanie papka mieszamy. Po przestudzeniu posypujemy serem i podajemy z chipsami kukurydzianymi.