Bezy ziemniaczane

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Składniki (dla 4-6 osób):
1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)
3 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
50 g startego żółtego sera
2 łyżki masła
sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę - albo mielimy, jeśli mamy pod ręką odpowiedni patent. Masło, żółtka i śmietanę - wraz ze startym serem - ucieramy razem w misce. Widelcem albo mikserem. Dodajemy ziemniaków, soli i pieprzu - i kolejny raz ucieramy, na gładką masę. Ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy do masy ziemniaczanej, delikatnie aby piana z powrotem nam się nie upłynniła. Powstanie nam masa podobna do puree. Masę wkładamy do cukierniczego rękawa albo tradycyjnej szprycy - i formujemy rozetki w kształcie bez, na blachę do pieczenia wyłożoną papierem albo natłuszczoną olejem lub oliwą z oliwek. Nie musimy robić odległości między bezami - bo nie będą one rosły w trakcie pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut. Podajemy jako dodatek do mięs - albo jako samodzielną przekąskę, jak frytki.