Jajko meurette

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

1 duża cebula
1 ząbek czosnku
500 ml wody
500 ml czerwonego wina
2 gałązki tymianku
50 g masła (nie może być prosto z lodówki)
50 g mąki
6 tostów
150 g boczku wędzonego pokrojonego w słupki
4 duże jajka (muszą być bardzo świeże, w temperaturze pokojowej)
200 g pomieszanych sałat


Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek siekamy drobno. Do garnka wlewamy wodę oraz wino. Dodajemy do tego cebulę, dodajemy czosnek i listki świeżutkiego tymianku. Gotujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 25 minut. Ugniatamy rękami mąkę wraz z masłem. Obkrajamy z tostów skórkę, a kromki przypiekamy w tosterze. Na patelni podsmażamy boczek. Przygotowujemy jajka w koszulkach. Najpierw wbijamy jajko do małej miseczki, ostrożnie, aby nie naruszyć żółtka. Zanurzamy delikatnie jajko w wywarze, łyżeczką cedzakową nakładamy białko na żółtko, żeby dokładnie je owinęło, otuliło. Przekładamy jajko po dwóch minutach na ręcznik papierowy - i tak po kolei robimy z resztą jajek. Do garnka z winem dodajemy stopniowo masę przygotowaną z masła i mąki. Cały czas mieszamy trzepaczką. Przecedzamy przez sitko do innego garnka, gotujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na talerz układamy sałatę, skrapiamy oliwą i układamy na wierzchu grzankę, na grzance jajko, polewamy sosem winnym, posypujemy boczkiem i od razu podajemy.