Zupa rybna po wietnamsku

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

- 2 cebulki dymki (białe części)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki + 4 łyżeczki sosu rybnego
- 1 duża głowa ryby i ew. ości i odpadki pozostałe po przyrządzeniu innego dania rybnego
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka pędów bambusa
- 1 świeży ananas pokrojony na kawałeczki
- szczypta MSG (lub vegety albo bulionu w proszku)
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- szczypior dymki do dekoracji


Sposób przygotowania:

Cebulki rozgniatamy płaską stroną noża.
Wrzucamy do garnka głowę i rybne odpadki oraz rozgniecione dymki.
Posypujemy pieprzem, solą, wlewamy 4 łyżeczki rybnego sosu. Odstawiamy na kwadrans.
Gotujemy wodę, wkładamy ananasy i pędy bambusa. Gotujemy 5 minut na małym ogniu. Wrzucamy rybę i przygotowaną cebulę, gotujemy 10 minut. Gotową zupę wlewamy do wazy i sypiemy szczypiorem i kolendrą.