Zrazy wołowe w pomidorach

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

ok. 1 kg wołowiny
10-15 dag boczku
2-3 cebule
2-3 kiszone ogórki
musztarda
125 ml kwaśnej śmietany
1 szklanka bulionu wołowego
3 pomidory (mogą być konserwowe)
2-3 łyżki oliwy do smażenia
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na plastry i przykrywamy folią. Lekko rozbijamy je tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa należy posmarować z jednej strony musztardą. Na nią położyć plaster boczku, dalej krążki cebuli, które powinny być wcześniej posolone, by trochę zmiękły. Na to kładziemy ćwiartkę ogórka. Zawijamy i spinamy szpilką do zrazów. Mięso należy najpierw obsmażyć z obu stron na patelni, najlepiej na oliwie. Przekładamy obsmażone mięsko do rondla. Aby "zabrać" smak z patelni na której obsmażaliśmy mięso, nalewamy bulionu, mieszamy - a potem przelewamy do rondla z mięsem. Cebulę, która nam została, kroimy w kosteczkę i dodajemy również do rondla. Dorzucamy pomidory obrane ze skórki i czekamy, aż nasze zrazy całkowicie zmiękną. Powstały w nich sos zaprawiamy śmietaną i polewamy mięso przed podaniem. Polecamy serwować z mizerią i młodymi ziemniakami. A zimą z kaszą i modrą kapustą.