Babka ryżowa z morelami

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

1 i 1/2 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50 dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta
tłuszcz do formy


Sposób przygotowania:

Na początku ryż musimy opłukać, odsączyć z wody i włożyć do gotującego się mleka z wodą. Do tego dodajemy sól, masło i gotujemy w tym na sypko ryż. Gdy będzie już gotowy, dodajemy do niego utarte żółtka z cukrem, aromat waniliowy. Składniki mieszamy z wcześniej ubitą sztywną pianą z białek. Tak przygotowaną masę wkładamy do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Następnie myjemy i pestkujemy morele. Przygotowujemy syrop z dwóch szklanek wody i łyżki cukru, gotujemy go przez około 10 minut i następnie odstawiamy do momentu, aż wystygnie. Gdy babka już się upiecze, wyjmujemy ją z formy i układamy na półmisku. W środek ciasta wkładamy opłukane morele i oblewamy przygotowanym syropem.