Shawarma

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

80 dag filetów z kurczaka
3 łyżki octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
pól łyżeczki kolendry mielonej
szczypta kardamonu
Przyprawa do zup
2 ząbki czosnku
sól
olej


Sposób przygotowania:

Czosnek siekamy bardzo drobno i razem z podanymi składnikami (poza mięsem i olejem) mieszamy razem w misce tworząc marynatę. Staramy się aby konsystencja była w miarę jednolita i nie tworzyły się z niej grudki. Jeśli Będzie zbyt gęsta dodajemy troszkę wody.


Mięso oczyszczamy z gorszych kawałków i kroimy je w około pięciocentymetrowe paski. Wrzucamy je do marynaty i dokładnie mieszamy aby mięso było w niej dobrze umazane. Miskę zakrywamy pokrywką lub folią i wstawiamy do lodówki. Powinno znajdować się tam co najmniej kilka (np. pięć) godzin, lecz najlepiej by było gdyby nie trwało to krócej niż całą noc.


Po wyjęciu mięsa wrzucamy je niebyt dużą ilość rozgrzanego oleju na patelni. Kiedy kurczak lekko zbrązowieje zdejmujemy go na talerz.


Danie można podawać zarówno z ryżem, ziemniakami czy chlebem, oraz sałatką.