Kotlety jagnięce z chilli i czarnymi oliwkami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

6 kotletów jagnięcych (z żeberkami)
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek + 2 łyżki stołowe do smażenia
3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
1 łyżeczka płatków Chili
1 łyżeczka suszonego oregano
Sok i skórka z 1 małej cytryny
½ łyżeczki soli
15 czarnych oliwek, bez pestek, pokrojonych
1 długa papryczki Chili, bez nasion, posiekane (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

Tłuczemy kotlety wałkiem do ciasta. Wkładamy do worka z czterema łyżkami stołowymi oliwy, z czosnkiem, przyprawami - chilli, oregano, solą oraz z oliwkami i skórką cytrynową wraz z sokiem. Odstawiamy marynatę na 20 minut.
Podgrzewamy dwie łyżki oliwy na patelni i smażymy kotlety na dużym ogniu, kilka minut z każdej strony. Zmniejszamy ogień i na patelnię wlewamy marynatę. Dodajemy dwie łyżki wody. Gotujemy 5 minut, albo odrobinę dłużej, jeśli lubimy wysmażone mięs. Kotlety układamy na talerzu, polewamy płynem z patelni, posypujemy chilli - i gotowe.