Blok kawowy

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

1/2 szklanki wody
szklanka cukru
kostka masła
ok. 400 g herbatników
paczka mleka w proszku (niebieskiego)
bakalie
5 łyżek kakao
zapach rumowy


Sposób przygotowania:

Na początku musimy zagotować wodę, cukier i masło. Połowę herbatników kruszymy, resztę mielimy na drobne kawałeczki. Następnie razem z mlekiem, bakaliami, kakao i zapachem rumowym musimy dodać do rozpuszczonego masła i cukru. Całość starannie mieszamy. Teraz musimy przełożyć masę do wyłożonej przezroczystą folią podłużnej foremki. Następnie wstawiamy ją na parę godzin do lodówki, żeby blok stężał. Po tym czasie wyjmujemy go z formy.  Teraz całość wystarczy tylko pokroić w kawałki. Ciasto jest gotowe do spożycia.