Ciasto klementynkowe
Zgłoś nadużycieSkładniki:
4-5 (ok. 0,5 kilo) klementynek
6 jajek
1 szklanka plus 2 łyżki stołowe cukru
2 ⅓ szklanek mielonych migdałów
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Wrzucamy nasze klementynki do garnka z zimną wodą i gotujemy około 2 godzin. Kiedy wystygną już po wyjęciu z wrzątku, przecinamy każdą na pół i pozbywamy się pestek. Tak przygotowane klementynki siekamy w mikserze, razem ze skórkami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy jajka, dodajemy do nich cukier, proszek do pieczenia i migdały. Mieszamy, dodając posiekane wcześniej klementynki. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez godzinę. Po około 40 minutach przykrywamy ciasto folią, aby góra nam się nie spaliła. Wyciągamy ciasto z piekarnika, czekamy aż wystygnie - a dopiero potem wyjmujemy z tortownicy.