Biszkopt z makiem

Zgłoś nadużycie
  • przepisiak

Składniki:

ciasto:
4 jaja
szklanka cukru
4 łyżki oliwy
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia


masa:
1,5 szklanki maku
3 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
zapach migdałowy


Sposób przygotowania:

Najpierw białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę za pomocą miksera, następnie do masy dodajemy stopniowo żółtka, mąkę, oliwę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy użyciu miksera, po czym tak przyrządzoną masę wlewamy do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut.

Mak zalewamy wrzącą wodą. Po 20 minutach gotujemy go i następnie odstawiamy do wystygnięcia. Teraz odlewamy, dwukrotnie mielimy w maszynce i łączymy z jajami, mąką oraz zapachem migdałowym.

Teraz gotujemy margarynę i nie zdejmując jej z ognia, stopniowo dodajemy mak. Gęstniejącą gorącą masą przekładamy na przekrojone ciasto (najlepiej, jeśli jest upieczone poprzedniego dnia).

Na sam koniec wierzch ciasta polewamy polewą kakaową i dekorujemy bakaliami.