Francuskie kapcie nadziewane grzybami

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
800 g różnych grzybów (np. borowiki, kurki)
2 pory
6 łyżek śmietanki 36 %
1 łyżka mąki ryżowej
4 łyżeczki porto
60 g masła
3 łyżki oliwy
4 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
papier pergaminowy


Sposób przygotowania:

Myjemy pory, drobno je kroimy. Rozpuszczamy masło, wrzucamy pory. Solimy odrobinę i smażymy na niewielkim ogniu - aż staną się szkliste. Siekamy drobno grzyby, wrzucamy do osobnego rondla na rozgrzaną oliwę. Od razu solimy i smażymy około pięciu minut. Posypujemy blat mąką i wałkujemy ciasto francuskie z obu stron. Kiedy grzyby puszczają sok, odcedzamy je na sitku. Sok zachowujemy, wlewamy z powrotem do rondla. Grzyby przekładamy do porów. Do soku z grzybów dodajemy ryżowej mąki, 4 łyżki śmietany i 4 łyżeczki wina porto. Trzymamy całość na niewielkim ogniu, mieszając, aż sos stanie się gęsty. Przelewamy sos do porów, grzybów, mieszamy doprawiając pieprzem i solą.
Rozbijamy jajko, oddzielamy żółtko. Dodajemy do niego łyżeczkę wody, mieszamy za pomocą pędzelka. Z ciasta należy wykroić okręgi o średnicy 15 centymetrów. Przekładamy farsz na połowę każdego okręgu z ciasta, zostawiając na brzegu około centymetra na miejsce sklejenia. Smarujemy brzegi okręgów wodą - i sklejamy. Powinny wyglądać jak spore pierogi. Brzegi przyciskamy widelcem, by trzymały się lepiej. Każdy "kapeć" smarujemy żółtkiem wymieszanym wcześniej z wodą i przekładamy na blachę, wyłożoną pergaminowym papierem. Pieczemy przez 25 minut w 220 stopniach. Podczas pieczenia - nie otwieramy piekarnika.