Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
Zgłoś nadużycieSkładniki:
ziemniaki ok. 0.6kg, mięso mielone 0.5kg, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kostka rosołowa, koncentrat pomidorowy (2-3 łyżki), pomidory w puszce , bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra
Sposób przygotowania:
Gotujemy ziemniaki "al dente" w solonej wodzie.
Cebule i czosnek zeszklić, dodać mięso mielone, podlać to 3./4 szklanki wody z kostka rosołową.
Dodać koncentrat (2-3 łyżeczki) i pomidory.
Całość doprawić bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą oraz ostrą papryką.
Ziemniaki pokroić w plasterki i wyłożyć w naczyniu żaroodpornym, warstwowo układać na zmianę ziemniaki wraz z mięsem, całość posypać serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok 20-30 min.