Hot dogi drożdżowe

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

Składniki ciasto:
(na około 20 hot dogów)
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki oleju kujawskiego
1 płaska łyżeczka soli
3 szklanki mąki

Farsz:
20 parówek
20 wyciętych pasków z sera żółtego
ketchup


Sposób przygotowania:

Jak wykonać ciasto: sięgamy po wysokie naczynie, do którego wlewamy mleko, dodajemy dobre drożdże, cukier, jajka + żółtka, olej i dodajemy soli. Składniki w wysokim naczyniu będzie nam łatwiej zmiksować. Mąkę należy przesiać do miski, a następnie wlewać nasz zmiksowany płynny element ciasta i wyrobić je. Ciasto powinno wyrosnąć, a więc odkładamy je w ciepłe miejsce. Jeśli wydaje nam się, że w kuchni jest zbyt chłodno, prosty trick: bierzemy większą miskę do której nalewamy ciepłej wody, a w niej umieszczamy kolejną miskę z ciastem.
Jak przygotować hot dogi: na stolnicę lub blat kuchenny wykładamy nasze wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko. Wałkujemy całość na prostokąt, grubość ciasta powinna wynosić około centymetra. Wzdłuż na cieście układamy parówki razem z serem, na środek dodajemy odrobinę ketchupu. Zachowujemy odstępy 1 cm. Zwijamy tak, jak zwija się roladę i kroimy w miejscu pomiędzy parówkami. Jeden koniec zalepiamy. Nasze przygotowane hot dogi układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym, roztrzepanym białkiem. Wkładamy do piekarnika na 20-30 minut (do rozgrzanego piekarnika!).