Tarta szparagowa z szampanem

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:

0.25 kg mąki,
0.125 kg masła,
1 jajo,
0.002 kg soli,
0.5 kg białych szparagów,
0.5 kg zielonych szparagów,
0.05 kg masła,
0.03 kg szalotki,
0.1 l szampana,
0.1 l soku ze szparagów,
0.2 l śmietany 30%,
2 jaja,
0.01 kg sera parmezan,
0.001 kg gałki muszkatołowej,
0.001 kg czarnego pieprzu mielonego,
0.001 kg soli.


Sposób przygotowania:

Ugniatamy razem mąkę, masło, jaja i odrobinę soli - i odkładamy ciacho w chłodne miejsce.
Obieramy szparagi i gotujemy przez 15 minut.
Kroimy cebulkę szalotkę na niewielką kosteczkę i podsmażamy na maśle.
Dodajemy szampana - i gotujemy, by objętość zredukowała się o połowę.
Dolewamy do całości śmietany, szparagowy bulion i gotujemy nada - około 10 minut.
Formujemy ciasto i nakładamy je na foremkę. Robimy niewielkie dziurki widelcem, by ciasto nam się nie podnosiło i by nie tworzyły się pęcherze powietrza. Wkładamy ciasto na 10 minut i pieczemy w 200 stopniach.
Mieszamy śmietanę, parmezan, jajka, sól i pieprz. Rozkładamy tak przygotowaną masę na cieście do tarty, układamy na górze szparagi i pieczemy kolejne 25 minut.
Miksujemy sos, doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Kroimy bazylię, dorzucamy do sosu - i tak przygotowaną masą polewamy gotową tartę przed podaniem.