Babeczki orzechowe z czekoladą

Zgłoś nadużycie
  • sagnieszka

Składniki:



125 g masła/margaryny
1/3 szklanki drobnego cukru
2 jajka (nie oddzielamy białek)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
1 łyżeczka kakao
3 łyżki mleka
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej)
100 g czekolady, posiekanej


Sposób przygotowania:

Masło ubijamy na lekką masę. Dodajemy cukru, nadal ubijamy, aż całość stanie się puszysta i biała. Wbijamy jajka, po kolei, nadal miksując. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Mąkę mieszamy z orzechami, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodajemy do masy, cały czas mieszając, a na koniec dodajemy też mleko. Do gotowej masy dodajemy czekolady. Formę na babeczki natłuszczamy, wysypujemy tartą bułką. Ciasta nakładamy do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.